Medeon

Οργανική Μόλυνση

elena

Τα βιοπαθογόνα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μαζικές απώλειες έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος της απειλής που μπορεί να προκαλέσουν.
Χαρακτηριστικό τους είναι ότι μεταδίδονται εύκολα από άτομο σε άτομο. Προκαλούν υψηλή θνησιμότητα με ενδεχόμενη επίπτωση στη δημόσια υγεία και μπορεί να προκαλέσουν δημόσιο πανικό και κοινωνική αναταραχή. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την προετοιμασία του τομέα της δημόσιας υγείας.

  • Στην κατηγορία Α ανήκουν ο άνθρακας (bacillus anthracis), η βουτολινική τοξίνη (clostridium botulinum), η πανώλη (versinia pestis), η ευλογιά (variola major), η τουλαραιμία (francisella tularensis), και οι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, οι οποίοι διαχωρίζονται σε φιλοϊούς (ebola,marburg) και στους αρενοϊούς (lassa, machupo).
  • Στην κατηγορία Β ανήκουν η βρουκέλωση (brucella), η εντεροτοξίνη Ε (clostridium perfrigens), απειλές για την ασφάλεια των τροφίμων από salmonella, escherichia coli και shigella, η μάλη ή νόσος των αλόγων (burkholderia mallei), η μελιοείδωση (burkholderia pseudomallei), η μιτάκωση (chlamydia psittaci), ο πυρετός Q (coxiella burneti), η ρικίνη (ricinus communis), η σταφυλοκοκκική εντεροτοξίνη Β (stahh. aureus), ο τύφος (rickettsia prowazekei), οι ιογενείς εγκεφαλίτιδες (ανατολική εγκεφαλίτιδα των ίππων, εγκεφαλίτιδα των ίππων της Βενεζουέλας, δυτική εγκεφαλίτιδα των ίππων), καθώς και απειλές για την ασφάλεια των υδάτων (vibrio cholerae και cryptosporidium parvum).
  • Στην κατηγορία Γ ανήκουν ο ιός Nipah και ο ιός Hanta.
    Βιολογική Απειλή-Τοξίνες. Η βιολογική απειλή συνιστάται σε Βιολογικές Πολεμικές Ουσίες (ΒΠΟ) οι οποίες είναι κυρίως παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο, στα φυτά και στα ζώα και απαγορεύουν τη χρήση των μολυσμένων από αυτές περιοχών. Δύναται να είναι εξαιρετικά δραστικές και σε πολλές περιπτώσεις, ελάχιστος αριθμός μικροοργανισμών αρκεί, για να επιφέρει βλαπτικό αποτέλεσμα σε βάρος του ατόμου-στόχου.650