Medeon

Μόλυνση νερού

elena

Η απολύμανση του πόσιμου νερού μπορεί να θεωρηθεί το σημαντικότερο μέτρο του τελευταίου αιώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η καταστροφή των παθογόνων στο πόσιμο νερό έχει συμβάλλει στη δραστική μείωση των ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό, ενώ η έλλειψη του μέτρου αυτού σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες είναι η αιτία χιλιάδων θανάτων, κυρίως παιδιών.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι απολύμανσης του νερού που χρησιμοποιούνται σήμερα, και που είτε λειτουργούν ως αυτοτελείς, είτε συνδυάζονται με άλλες και παρατίθενται ακολούθως:

 

  1. Βρασμός του νερού: Ο έντονος βρασμός για μερικά λεπτά σκοτώνει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
  2. Βάμμα ιωδίου: Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος απολύμανσης του νερού. Ο ελαφρός χρωματισμός του νερού από το ιώδιο όμως αποτρέπει τη χρήση αυτής της μεθόδου.
  3. Χλώριο: Πολύ αποτελεσματική ως μέθοδος απολύμανσης νερού με την πιο ισχυρή απολυμαντική δράση. Η χλωρίωση λειτουργεί αυτοτελώς. Έχει πιο έντονη οσμή και συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή όμως σε περιπτώσεις αναπνευστικού προβλήματος.
  4. Βρώμιο: Το βρώμιο έχει την αποτελεσματικότητα του χλωρίου στην απολύμανση του νερού και δεν αφήνει αυτή την έντονη οσμή οπότε είναι κατάλληλο για κλειστούς χώρους.
  5. Ηλεκτρόλυση: Είναι η μέθοδος απολύμανσης του νερού κατά την οποία παράγεται χλώριο από αλάτι μέσω ειδικών ηλεκτροδίων. Είναι αποτελεσματικό και φιλικό από το βιομηχανικό χλώριο.
  6. Υπεριώδης ακτινοβολία UV: Η δράση της είναι η αδρανοποίηση της αναπαραγωγικής τους ικανότητας, δρώντας στο DNA τους. Η μέθοδος αυτή από μόνη της δεν έχει πλήρη απολυμαντική δράση, χρησιμοποιείται μόνο ως συμπληρωματική, για μείωση της ποσότητας των παραπάνω στο νερό.
  7. Ιονισμός: Είναι η καταπολέμηση των βλαβερών μικροοργανισμών του νερού με τη χρήση ανόργανων μεταλλικών ουσιών, ιόντα αργύρου και χαλκού. Είναι συμπληρωματική μέθοδος απολύμανσης του νερού, για περιορισμό της ποσότητας του χλωρίου σε αυτό.
  8. Οζονισμός (Ο3): Το όζον είναι εξίσου αποτελεσματικό με το χλώριο στους παθογόνους μικροοργανισμούς μέσα στο νερό αλλά επειδή δεν έχει υπολειμματική δράση, ο οζονισμός χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική μέθοδος απολύμανσης του νερού για μείωση της παρουσίας του χλωρίου.