Medeon
Πρόληψη

Αερισμός vs Covid-19

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι συνήθως δεν αερίζονται επαρκώς λόγω των χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών. Ο επαρκής αερισμός και η ανανέωση με φρέσκο αέρα, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού αποτελούν βασικό μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 και την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στο εσωτερικό των κτηρίων. Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει εγκύκλιο σχετικά με τον εξαερισμό εσωτερικών χώρων κατά τη χειμερινή περίοδο, υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19.

This image has an empty alt attribute; its file name is 84298.jpg

Μελέτες με στόχο την ανίχνευση και τον υπολογισμό του χρόνου επιβίωσης του κορωνοϊού στον αέρα έχουν δείξει ότι ο ιός επιβιώνει μέχρι 3 ώρες. Μία ακόμα μελέτη σε κλιματιζόμενο εστιατόριο στην Κίνα, κατέληξε ότι η μετάδοση σταγονιδίων του ιού SARS-CoV-2 από μολυσμένο άτομο διευκολύνθηκε από την κατεύθυνση της ροής του αέρα του κλιματιστικού. Οι ερευνητές πρότειναν την αύξηση της απόστασης μεταξύ των τραπεζιών και τη βελτίωση του συστήματος εξαερισμού.

Ενδεικτικά, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι βασικές συστάσεις που αφορούν τον αερισμό και τη χρήση των συστημάτων εξαερισμού-κλιματισμού είναι:

  • Η πλήρης και συχνή ανανέωση του αέρα με φρέσκο εξωτερικό αέρα, όσο συχνότερα γίνεται, με άνοιγμα των παραθύρων κατά τρόπο, ώστε να διευκολύνεται η μεγαλύτερη δυνατή ροή και ανανέωση αέρα. Αναφέρεται ελάχιστη συχνότητα ανανέωσης ανά μία ώρα για τουλάχιστον 10 λεπτά τη φορά.
  • Η εξασφάλιση συνεχούς ανανέωσης του αέρα με φυσικό τρόπο (π.χ. να διατηρούνται κατά το δυνατόν ανοικτές οι εξωτερικές πόρτες), πέραν της χρήσης ενός υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού.
  • Αύξηση του χρόνου λειτουργίας των μέσων μηχανικού αερισμού, όταν υπάρχουν.
  • Η μείωση λειτουργίας των μονάδων κλιματιστικών, όταν είναι εφικτό καθώς και η τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων.
  • Να υπάρχει μέριμνα για τον επαρκή αερισμό στα αποχωρητήρια.

Related posts

Η μάσκα πλέον σαν τρόπος ζωής

tester

Κορωνοϊός και πρόληψη

tester