Medeon
Σύστημα Υγείας

Εμβολιασμός κατά του Covid-19

Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 ξεκίνησε. Ο εμβολιασμός, παρέχεται από τις δομές υγείας δωρεάν και είναι σε εξέλιξη για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας και τα άτομα άνω των 80 ετών.

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί;
Στόχος των αρμόδιων είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε σχετική της ανακοίνωση δήλωσε ότι μπορεί να αλλάξει την προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που είναι διαθέσιμες. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, αναφέρουν οι ειδικοί. Φυσικά συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με φαρμακευτικές εταιρείες και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να έχει διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Όπως και με κάθε εμβόλιο, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εμβόλια θα υποβληθούν σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια;
Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται από αυτήν. Χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία, η οποία, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα διαρκεί για 6 έως 8 μήνες.
Ορισμένα από τα εμβόλια βασίζονται σε νέες τεχνολογίες και, ως εκ τούτου, είναι δυνατή η γρήγορη ανάπτυξη και παραγωγή τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Φυσικά, όπως όλα τα εμβόλια, μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι ήπιες και παροδικές και οι συνήθεις είναι πόνος στο χέρι στο σημείο της ένεσης, πυρετός, αδιαθεσία, μυαλγίες και πονοκέφαλος. Όλα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Ο εμβολιασμός, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας περισσότερων ανθρώπων, βοηθά στη μείωση των κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων των ασθενειών στους ανθρώπους και ελαφρύνει την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Related posts

Οι δομές υγείας «πρωταγωνιστές» ενάντια του COVID-19

tester

mRNA

tester