Medeon
Πρόληψη

Η μάσκα πλέον σαν τρόπος ζωής

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και αποτελεί βασικό μέτρο περιορισμού της διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας εάν έχετε μολυνθεί καθώς και να προστατευτείτε από συνανθρώπους μας που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

This image has an empty alt attribute; its file name is Φοράμε_σωστά_τη_Μάσκα_ΕΟΔΥ.jpg

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης, που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Βρετανία, όταν οι μάσκες χρησιμοποιούνται στην κοινότητα από όλους και όχι μόνο από αυτούς που εμφανίζουν συμπτώματα, ο αριθμός αναπαραγωγής μπορεί να μειωθεί κάτω από το 1 οδηγώντας στον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού.
Στην Αυστρία, κατέστησαν υποχρεωτικές για τους άνω των 14 ετών τις μάσκες προστασίας προσώπου FFP2, στις μεταφορές, τα καταστήματα, τους χώρους παροχής υπηρεσιών και τα ιατρεία. «Είναι απαραίτητο εξαιτίας των (πιο μεταδοτικών) μεταλλάξεων του κορονοϊού» δήλωσαν οι αρμόδιοι της χώρας.

Η μάσκα πρέπει να χειρίζεται με ασφάλεια και να υπάρχει σωστή χρήση της (υγιεινή των χεριών αμέσως πριν την εφαρμογή και πριν την αφαίρεση, απόρριψη της μάσκας κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια, αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, κ.λπ) ώστε να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητά της και η προστασία του ατόμου που τη φορά. Πρέπει επίσης να τοποθετείται σωστά, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη και να είναι άνετη και στις δύο πλευρές του προσώπου, για να υπάρχει η δυνατότητα αναπνοής χωρίς περιορισμούς.
Κάποιοι ειδικοί μάλιστα προτείνουν ακόμα και χρήση διπλής μάσκας.

Το υλικό της μάσκας ποικίλει. Η συνηθέστερη και αυτή που χρησιμοποιείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, από το υγειονομικό προσωπικό είναι η χειρουργική. Η μη χειρουργική μάσκα ή αλλιώς μάσκα κοινότητας είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και η σύσταση του ΕΟΔΥ για το υλικό της είναι βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση. Τέλος, υπάρχει και η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, με/ή χωρίς βαλβίδα η οποία προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό.
Φυσικά, η χρήση μάσκας είναι συμπληρωματικό μέτρο και πρέπει να συνδυάζεται και με τα υπόλοιπα, όπως η τήρηση αποστάσεων ή η σωστή υγιεινή χεριών.

Related posts

Κορωνοϊός και πρόληψη

tester

Αερισμός vs Covid-19

tester