Medeon
Απολύμανση

Σωστή απολύμανση ενάντια στον SARS-CoV-2

Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα σχετικά με τον χρόνο και τις συνθήκες που επηρεάζουν την επιβίωση του ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον είναι προς το παρόν περιορισμένα.

Τι γίνεται με τη διάδοση του ιού και τις επιφάνειες;
Πρόσφατες μελέτες, που έχουν εξετάσει την επιβίωση του SARS-CoV-2 σε επιφάνειες, δείχνουν ότι το χρονικό διάστημα που επιβιώνει ο ιός εξαρτάται από το είδος της επιφάνειας. Επίσης, μελέτη που έγινε σε δωμάτια ασθενών με λοίμωξη COVID-19 επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού στον περιβάλλοντα χώρο, ενισχύοντας έτσι την άποψη ότι οι επιφάνειες και τα αντικείμενα παίζουν ρόλο στη διάδοση του ιού.
Συνεπώς, ο επαρκής καθαρισμός και η απολύμανση του περιβάλλοντος θεωρούνται απαραίτητα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

This image has an empty alt attribute; its file name is iStock-1202033073-666x399-1.jpg

Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η καθαριότητα και η απολύμανση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν να κάνουμε και τα δύο.
Πιο συγκεκριμένα, η καθαριότητα αφορά την απομάκρυνση των ρύπων από μια επιφάνεια ενώ η απολύμανση στοχεύει στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων ή μικροβίων. Αρχικά, καθαρίζουμε τις επιφάνειες με τη συνήθη διαδικασία και έπειτα – αφού στεγνώσουν – εφαρμόζουμε το κατάλληλο για την κάθε επιφάνεια απολυμαντικό (εγκεκριμένο από τους αρμόδιους φορείς, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή και την εθνική νομοθεσία).
Φυσικά, πάντα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή στις επιφάνειες συχνής επαφής
Στις επιφάνειες συχνής επαφής περιλαμβάνονται τα τραπέζια, πόμολα, διακόπτες φωτός, χειρολαβές, τηλέφωνα, τουαλέτες, κ.α. και γενικά όλες οι επιφάνειες που χρησιμοποιούμε συχνότερα. Πρέπει να εστιάζεται η προσοχή σε αυτού του είδους τις επιφάνειες κάνοντας σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση.

Διαχείριση απορριμμάτων
Όλα τα απορρίμματα/απόβλητα από τους χώρους όπου υπήρξε πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μολυσματικά απόβλητα και να διαχειρίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες της υγειονομικής μονάδας και της εθνικής νομοθεσίας.

Related posts

Τα νέα «covid free» ξενοδοχεία

tester

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

tester

Απολύμανση σε εργαστηριακή αίθουσα σχολικής μονάδας.

alexandros