Medeon
Χωρίς κατηγορία

Τουρισμός 2021

Βρισκόμαστε λίγο πριν από το Πάσχα, την έναρξη δηλαδή της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα. Και μόνο η αναφορά “τουριστική σεζόν εν μέσω πανδημίας” προκαλεί από μόνη της ένα όγκο ερωτήσεων και αποριών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την περσινή τραυματική εμπειρία με τον κλάδο να έχει σημειώσει μείωση πάνω από 50% και ένα κρατικό μηχανισμό να προσπαθεί να αντιδράσει σε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, φέτος ευελπιστούμε ότι θα τα πάμε κάπως καλύτερα. Σε αντιδιαστολή με πέρσι που τα μόνα διαθέσιμα μέτρα προστασίας ήταν η μάσκα, τα γάντια, το αντισηπτικό, οι αποστάσεις, ο καθαρισμός και η απολύμανση των χώρων φέτος έχουμε και το εμβόλιο πράγμα που ξανατονίζουμε ότι δεν αναιρεί τα προϋπάρχοντα μέτρα προστασίας. Υπάρχουν δύο άξονες – πλευρές του προβλήματος, οι ιδιοκτήτες (απασχολούμενοι με τον τουρισμό) και το κράτος (η κρατική μέριμνα).

Ξεκινώντας από το κράτος μιας και η φύση του προβλήματος είναι τέτοια και όχι με την στερεότυπη σκέψη “τι κάνει το κράτος”, πέραν της όποιας οικονομικής ενίσχυσης που παρείχε κατά την διάρκεια του χειμώνα που σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά ούτε καλύπτει το περιεχόμενο και την οικονομική απόδοση της πραγματικής εργασίας, αξιοποίησε την εμπειρία που αποκόμισε μέσα από την μάχη με την πανδημία οργανώνοντας και επανδρώνοντας όσο το δυνατόν καλύτερα το σύστημα υγείας. Τα καλύτερα νέα ήρθαν στις αρχές του χρόνου με την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού όπου εκεί έπρεπε να έρθει αντιμέτωπο με την συνέπεια των φαρμακευτικών εταιριών και την δυσπιστία μερίδας πολιτών. Καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρούσε, κοινοτική οδηγία ανέφερε για πρώτη φορά τον όρο “διαβατήριο” πιστοποιητικό Covit. Είναι ένα πιστοποιητικό το οποίο θα λαμβάνει ο πολίτης όταν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και θα του επιτρέπει να ταξιδεύει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών και της Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο. Το ίδιο θα ισχύει και για αυτούς που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Παράλληλα οι χρήση των διαγνωστικών τεστ τα όποια είναι ένας προσυμπτωματικός έλεγχος δηλαδή ανιχνεύουν την πιθανότητα – προδιάθεση ενός ατόμου θα εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου και τελικά να νοσήσει με αποτελεσματικότητα που φτάνει το 80-90% σε πρώτο στάδιο και σε δευτερογενή εξέταση με rapit-test σε ποσοστό πάνω από 50-60% έρχονται να προστεθούν στην φαρέτρα κατά της Covit.

Από την άλλη μεριά έχουμε τους ιδιοκτήτες και όλους όσους εμπλέκονται με τον τομέα του τουρισμού -δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα που το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της βασίζεται κατά 12 – 15% σχεδόν το 1/6 του ΑΕΠ – επίσης οι απασχολούμενοι στον κλάδο του τουρισμού είναι της τάξης του 35 – 40% του συνόλου των εργαζομένων στην χώρα. Σε αυτόν τον τόσο παραγωγικό αλλά και νευραλγικό κλάδο παραγωγής, θα πρέπει να προστεθεί και το στοιχείο της εποχικότητας Μάιο έως Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι μία χαμένη σεζόν δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις δεδομένο ότι η επόμενη οικονομική τους ανακύκλωση θα έρθει μετά από 6 -7 μήνες με σχεδόν μηδαμινά έσοδα στο μεσοδιάστημα αυτό. Δεδομένο είναι ότι η φετινή περίοδος θα είναι καλύτερη και ασφαλέστερη από την περσινή με στόχο να φτάσει το 60 – 70% της πληρότητας, δύο – τρία στάδια πριν την επαναφορά στην κανονικότητα της.

Ήδη υπάρχουν νησιά και περιοχές που διαφημίζονται ως Covid Free και είναι λόγο του ότι πάνω από το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Να ευχηθούμε όλα να πάνε καλά. Άλλωστε συνώνυμα του ονόματος Ελλάδα είναι ο ήλιος και η θάλασσα.

Related posts

Κορωνοϊός και κάπνισμα

tester

Απολύμανση εργαστηριακής αίθουσας σχολείου με κρούσματα #covid19 #shorts #απολυμανση #disinfecting

elena

mRNA

tester