Medeon
Covid-19

Κορωνοϊός και Οικονομία

Στην Ελλάδα, η μεγάλη ατυχία ήταν ότι μετά την πρωτοφανή καταστροφή της περιόδου 2009-2019 ακολούθησε η πανδημία του κορωνοϊού και θα οδηγήσει φέτος σε ύφεση που θα μειώσει το ΑΕΠ κατά περίπου 10%, θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 10%, ενώ το εθνικό χρέος θα προσεγγίσει το 200%.
Εώς και σήμερα πολύ λίγες χώρες(Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία,Νότια Κορέα) έχουν θέσει υπό έλεγχο τον ιό. Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στη δεύτερη φάση της επανάκαμψης του ιού, γεγονός που σημαίνει μια καθυστέρηση ενός ή δύο ετών για επαναφορά του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019. Τα στοιχεία της ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είναι ενδεικτικά: ύφεση 10,6% σε ΗΠΑ και Γερμανία, 22,7% σε Ισπανία, 22,1% σε Μ. Βρετανία,και 15% στην Ελλάδα.

Αυτό θα έχει τις εξής συνέπειες:

Αρχικά, θα υπάρχει χαμηλή κερδοφορία των εταιριών και θα αντιδράσουν με τη μείωση της επένδυσης σε στοιχεία ενεργητικού.
Επιπλέον, θα υπάρξει επιδείνωση παγκοσμίως,όσον αφορά την κατανομή εισοδήματος. Η πανδημία προκάλεσε σοβαρή επιδείνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε όλο τον πλανήτη. Παρόμοια με την παγκόσμια κρίση το 2008, οι εταιρείες θα θέλουν να ανακτήσουν την κερδοφορία και τα κέρδη τους και εξαιτίας αυτού θα πρέπει να μειώσουν την απασχόληση και τους μισθούς.

Στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αναμένεται το επιδημιολογικό τέλος της πανδημίας να επέλθει στο 2ο εξάμηνο του 2021. Το ίδιο περιμένει και η Ελλάδα, η οποία έχει χωρίς αμφιβολία επιτύχει καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό σε σχέση με τις περισσότερες χώρες. Έτσι θα υπάρξει περιορισμός των πολύ δύσκολων οικονομικών επιπτώσεων, οι οποίες έχουν πλήξει όλες τις οικονομίες και έχουν προκαλέσει πρωτοφανείς δημοσιονομικές ενισχύσεις των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Related posts

Κορωνοϊός και Γουχάν

tester

Μεταλλάξεις

tester

Πιθανή φυσική πηγή προέλευσης του COVID-19

tester