Medeon
Covid-19

Σήμερα πανδημία κορωνοιού-Αύριο πανδημία χρέους;

This image has an empty alt attribute; its file name is 5e663e4e2600000423b60779-1024x538.jpeg

Σύμφωνα με μελέτες ειδικών, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί σημαντικά. Οι μόνες διαφορές έχουν να κάνουν με το πόσο θα συρρικνωθεί η οικονομία και το πότε θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.
Για το 2021 αναμένεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας ύψους 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Πιστεύεται ότι από αυτή την οικονομική κρίση καμία χώρα δεν θα περάσει αλώβητη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι πιο ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες με ικανοποιητικά μέτρα στήριξης. Από την άλλη,τονίζεται οτι πρέπει να ληφθούν μέτρα λιτότητας,έτσι ώστε να περιοριστεί το δημόσιο χρέος.
Η παγκόσμια τράπεζα υπολογίζει συρρίκνωση παγκόσμιας οικονομίας στο 5,2%. Η ενδεχόμενη παράταση των αυστηρών-για την οικονομία και τη δημόσια ζωή-μέτρων μπορεί να κάνει τις προβλέψεις της τράπεζας ακόμη χειρότερες.
Όσον αφορά τις βιομηχανικές χώρες,η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει λόγο για ύφεση 7% και στις αναδυόμενες οικονομίες για 2,5%. Στις ΗΠΑ η ύφεση θα ξεπεράσει το 6% και στην ΕΕ το 9%. Σε αντίθεσαη με την Κίνα,στην οποία η παγκόσμια τράπεζα βλέπει ανάπτυξη 1%.
Για να περιορίσουν τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης,οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις τυπώνουν και ρίχνουν στην αγορά χρήμα.
Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη, διότι το χρήμα καταλήγει στις χρηματαγορές. Έτσι, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών BIS υπολογίζει το ΑΕΠ όλων των χωρών του πλανήτη στα 63 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τον συνολικό τζίρο με παράγωγα σε περίπου 630 τρισεκατομμύρια. Είναι δηλαδή δεκαπλάσιος.Όπως καταλαβαίνουμε,το νέο χρήμα μας ζημιώνει αντί να μας ωφελεί,με αποτέλεσμα να είμαστε πιθανώς ένα βήμα πίσω από μια παρόμοια οικονομική κρίση,όπως εκείνη του 2008.

Related posts

Πιθανή φυσική πηγή προέλευσης του COVID-19

tester

Εμβολιασμός & τέλος η πανδημία;

tester

Απώλεια γεύσης και όσφρησης λόγω κορωνοϊού – προσωρινή ή μόνιμη

tester