Medeon
Covid-19

Αισιόδοξες νότες της πανδημίας

Πέραν την όλη αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία στον πλανήτη και το υγειονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει σε βάθος χρόνου, υπάρχουν και μερικές αισιόδοξες νότες στο ιστορικό της κάποιες από τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω.
Ο περιορισμός των ανθρώπων στις κατοικίες του είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των μετακινήσεων του με αυτοκίνητο πράγμα που συνεπάγεται με μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση,
το ίδιο συνέβη και με τα άλλα μέσα μεταφοράς τρένα, αεροπλάνα, πλοία. Το σύνολο αυτής της άθροισης έχει σαν αποτέλεσμα τα εξής: καθαρότερη ατμόσφαιρα από ρύπους, μείωση του στρες των φυτών (παρατηρήθηκαν φυτά τα οποία είχαν εντονότερες αποχρώσεις -πιο καθαρές- από πριν), ποτάμια, λίμνες αλλά κυρίως θάλασσες ‘φρεσκαρίστηκαν’ το ίδιο και τα οικοσυστήματα που φιλοξενούν, κάτι παρόμοιο συνέβη και στα δάση. Στο ζωικό βασίλειο η ελευθερία λόγο ‘έλλειψης θηρευτών’ και η αναπαραγωγή κυριάρχησαν. Για τους ίδιους τους ανθρώπους ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρο αφού η αναγκαστική περικοπή εξόδων για ταξίδια, κινηματογράφο κ.α. τους οδήγησε στην αποταμίευση (αναφορές εθνικών τραπεζών για αύξηση των καταθέσεων).
Οι επιστήμονες δράττουν της ευκαιρίας και προσπαθούν να μελετήσουν την αλλαγή που προκάλεσε η πανδημία την ‘περίοδο της σιωπής’ όπως την ονομάζουν, μελετώντας στοιχεία από θαλάσσιους και επίγειους σταθμούς που καταγράφουν στοιχεία για τον πληθυσμό και την συμπεριφορά ζώων και φυτών. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι η ισχυρότερη ΄ένεση’ τόνωσης του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες με ένα αντίτιμο που ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 140εκατ. κρούσματα και σχεδόν 3εκατ. θανάτους. Για μία ακόμη φορά επαληθεύεται ότι άνθρωπος και περιβάλλον είναι στενά συνδεδεμένοι και ότι η συμπεριφορά του ενός επηρεάζει την συμπεριφορά του άλλου. Γενότυπος και Φαινότυπος.

Related posts

Είδη εμβολίων

tester

Πίσω στα σχολεία ή μήπως όχι;

tester

Κορωνοϊός και Long Covid- Όλο και πιο συχνό φαινόμενο σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων

tester